søg i nyhedsarkivet


Undgå faldgruber i ansættelsessamtalen


05-09-2014

En kombination af prøvevagt og ansættelsessamtale giver større sikkerhed for at finde den rette medarbejder. Men samtalen har også sine faldgruber.

 Af Gry Asnæs, partner, Asnæs & Vangstrup

Karrieretip skrives på skift af eksperter fra rådgivnings- og uddannelsesvirksomheden Asnæs & Vangstrup.

Forleden havde jeg en telefonsamtale, hvor en indehaver af en cafe ville have taget en adfærdsprofil af en potentiel ny medarbejder i virksomheden. Det fik mig til at tænke på, at nye medarbejdere sjældent bliver testet i restaurationsbranchen i modsætning til mange andre brancher, vi har kendskab til.

Det hænger måske sammen med, at der ikke altid afsættes den nødvendige tid til ansættelse af nye medarbejdere. Grundet de mange medarbejdere med korte opsigelsesfrister og en produktion, der aldrig står stille, er ansættelsesprocessen ofte præget af panik og hastværk.

Rekruttering sker ofte gennem netværk. Det er sjældent at der tages referencer og endnu sjældnere, at der afsættes den fornødne tid til ansættelsessamtaler m.v., når der skal ansættes en ny medarbejder.

Mange bruger prøvevagter som et redskab til ansættelse. Ved at kombinere prøvevagt med ansættelsessamtale har man større sikkerhed for at finde den rette medarbejder.

Men ansættelsessamtalen har også sine faldgruber.

Hvordan får man eksempelvis ansøgeren til at være åben om sine svage sider?

Mange ansøgere vil prøve at dreje det negative til noget positivt, hvis de traditionen tro bliver spurgt, hvad deres svage sider er. De typiske svar er: ”Jeg arbejder for hårdt” eller ”Jeg er perfektionist”.

Derfor kan det være nødvendigt at stille spørgsmålet på nye måder for at få et bedre billede af, hvordan ansøgeren vil passe ind i resten af teamet.

Det kunne eksempelvis være: ”Forestil dig, at vi har arbejdet sammen et halvt år og jeg ser en ny side af dig. Hvad ville det så være?” Svarene kan både være positive og negative, men brugerne af metoden, har erfaring for, at det giver en god mulighed for at tale om, hvad man kan forvente sig af samarbejdet.

I skemaet kan du se andre typiske faldgruber for en leder til ansættelsessamtalen, samt hvordan de undgås.

   Kilde: Asnæs & Vangstrups Arbejdsmiljøhåndbog

Hvorfor er ansættelsessamtalen vigtig?

  • Samtalen giver dig et indblik i, hvem kandidaten er.
  • Samtalen viser, at du tager kandidaten seriøst og sætter rammer for en eventuel fremtidig ansættelse.
  • Samtalen giver dig mulighed for at sortere kandidater fra, før de kommer på en prøvevagt.

Få flere gode råd til ansættelsessamtalen her 

Asnæs & Vangstrup - din ressource indenfor rådgivning, udvikling og uddannelse i restaurant-, hotel- og oplevelsesbranchen.

Læs mere på: www.asnaes-vangstrup.dk