søg i nyhedsarkivet


Tjek dine gavekort


03-02-2014

Hvis man opererer med gavekort i sin virksomhed, skal man være opmærksom på en række juridiske forhold.

 Af Gry Asnæs, partner, Asnæs & Vangstrup

Branchetip skrives på skift af forskellige eksperter fra rådgivnings- og uddannelsesvirksomheden Asnæs & Vangstrup.

Vi anbefaler, at man til tider tjekker sine gavekort for at se, om de er udformet, så de er til glæde for både giveren, modtageren og dig.

Man skal være opmærksom på en række juridiske forhold, hvis man udsteder gavekort til sine gæster. Et gavekort uden navn hedder på juridisk sprog et ihændehaverbevis.

Det betyder, at det kan bruges af alle, der har det i hånden. Det er altså i princippet det samme som en pengeseddel, som man heller ikke kan forhindre bliver brugt, hvis den  kommer i de forkerte hænder.

For at undgå misforståelser er det en god idé, at man skriver værdien ind på gavekortet. Lad være med at skrive en middag for to, dagens menu eller en dejlig aften i byen. Det kan skabe utilfredshed, hvis prisen for din menu er steget/ændret, og du skal forklare gæsterne, hvorfor du kræver penge af dem, når de nu har et gavekort.

Hvis gæsten mister sit gavekort, er det ikke noget, man som virksomhed har pligt til at  gøre noget ved. Men er det registret på navn og fx med nummer er dine muligheder for at hjælpe den ulykkelige gæst bedre.

Du skal blot være sikker på, at den person, der kræver indløsning, er den rette og kan dokumentere dette. For ellers er det dig, der kommer til at betale gildet, hvis den retmæssige ejer senere kommer og kræver sit gavekort indløst.

Man skal være opmærksom på, at et gavekort ikke gælder for evigt. Har du ikke aftalt eller skrevet en udtrykkelig tidsbegrænsning på gavekortet, er det som udgangspunkt gyldigt i tre år. Du kan dog aftale andet.

Man kan godt sætte begrænsninger på gavekort om, hvornår det må bruges og til hvad, blot man er tydelig med det, så gæsten ikke bliver misinformeret og ikke opfatter det som en urimelig begrænsning.

Det er rimeligt at forkorte fristen, hvis det er et gavekort:

  • på en ydelse, som vil gå ud af sortimentet.
  • på en ydelse, hvis pris kan ændre sig.
  • på en sæsonvare.
  • hvis din virksomhed lukker, og gavekortet skal bruges inden da.

I andre tilfælde vil man se gavekortet som en forudbetaling, og der skal noget til, før  man kan sige, at gavekortet skal bruges inden for tre år.

Hvis udlodder et gavekort i konkurrencer eller i forbindelse med julearrangementet i den lokale sportsforening, accepterer man korte gyldighedsperioder, og at gavekortet begrænses til en bestemt vare.

Asnæs & Vangstrup - din ressource indenfor rådgivning, udvikling og uddannelse i restaurant-, hotel- og oplevelsesbranchen.

Læs mere på: www.asnaes-vangstrup.dk