søg i nyhedsarkivet


Store bøder til kendte restauranter


24-06-2014

Horesta kritiserer hårde sanktioner over for virksomheder, der bryder regler for brug af udenlandsk arbejdskraft. Meyers Kantiner og Kiin Kiin blandt lovbryderne.

TV2 sætter i denne uge fokus på, at en række virksomheder inden for hotel- og restauranterhvervet overtræder reglerne for brug af udenlandsk arbejdskraft.

Det gælder først og fremmest reglerne for beskæftigelse af studerende fra 3. verdenslande, som højest må arbejde i 15 timer om ugen.

TV2 har i alt fået indsigt i 59 bødeforlæg – svarende til knap tre millioner kr. Bøderne er blandt andet givet til fremtrædende virksomheder som Meyer Kantiner og Michelin-restauranten Kiin Kiin.

I Meyer Kantiner har alene en enkelt sag om en ansat, der arbejdede ulovligt gennem 22 måneder, kostet selskabet en bøde på 220.000 kr. Kiin Kiin har fået en bøde på 130.000 kr. for at lade en udenlandsk studerende arbejde ulovligt i restauranten gennem 13 måneder.

Urimeligt store bøder

Horesta mener, at bødestørrelserne er helt ude af proportion, da der i de fleste tilfælde er tale om overtrædelser af rent administrativ karakter, hvor en studerende kun må arbejde 15 timer om ugen, men måske har arbejdet 16 eller 17 timer.

”Overtrædelserne straffes efter vores opfattelse urimeligt hårdt i forhold til forseelsens karakter. Virksomhederne får bøder på mellem 10.000 og 20.000 kroner pr. måneds beskæftigelse, selv om der kan være tale om meget små overtrædelser,” siger Katia K. Østergaard, adm. direktør i Horesta.

Organisationen vil nu tage sagen op politisk.

”Der en række forhold på udlændingeområdet, hvor man som virksomhed helt urimeligt kan komme i klemme, og hvor man bliver sanktioneret alt for hårdt, herunder for forhold, som virksomheden ikke har kendskab til,” siger Katia K. Østergaard.

"Det er vores egen fejl"

I Meyer Koncernen beklager adm. direktør Steen Halbye, at virksomheden har brudt loven.

”Der er ikke andet at sige, end at vi ikke har været dygtige nok til at administrere denne regel fuldstændig konsekvent. Det er vores egen fejl. Det er dødssygt, men rigtigt. Der er ikke nogen søforklaringer der. Vi er rigtig kede af det,” siger Steen Halbye til TV2.

Ulovlighederne i Meyer Kantiner vedrører i alt tre udenlandske ansatte og har stået på mellem 2011 og 2013. Det har udløst bøder på i alt en kvart million kr.