søg i nyhedsarkivet


Person profil: Dommer på Michelin-niveau


10-03-2014

Anita Klemensen fra Cottagerne i Klampenborg var en af dommerne ved den netop afviklede finale i konkurrencen om Årets Kok 2014.

Hvad betyder konkurrencen Årets Kok for kokkefaget?

”Jeg tror den betyder en del – især for de kokke, der ikke har været i branchen i mange år. Hovedparten af deltagerne i Årets Kok er forholdsvis nyudlærte, og de får en god mulighed for at gøre sig bemærkede over for et stort publikum. De mere etablerede kokke får masser af opmærksomhed i forvejen.”

Hvad lægger du især vægt på i din bedømmelse ved finalen?

”Vi taler meget sammen i dommerpanelet og lægger hver især vægt på forskellige ting, hvilket er en styrke. Smagen er det vigtigste for os alle, men jeg kigger bl.a. også på, om retten vil kunne fungere i en restaurant. Den må godt være så teknisk svær, at ikke alle kan lave den, men det samtidig skal råvarerne helst være i sæson og de skal anvendes ordentligt.”

Du er den eneste kvinde i dommerpanelet, og blandt de 10 finalister er der også kun en enkelt kvinde. Er det generelt svært for kvinder at gøre sig gældende i kokkefaget herhjemme?

”Både ja og nej. Der er ikke så mange kvinder som mænd, der er klar til at tage det hårde slid som kok. Det hænger blandt andet sammen med, at det er kvinderne, der føder børnene, og et familieliv med børn er ikke så nemt at kombinere med en karriere som kok. Så mange vælger måske tidligt den vej fra.”

Den Røde Cottage fik sidste år for anden gang en Michelin-stjerne. Hvad har det betydet for restauranten?

”For forretningen betyder det meget. I sommerhalvåret får vi besøg af mange udenlandske madturister, som har spist på restauranter som Noma og Geranium i København og så gerne vil prøve en gourmetrestaurant uden for byen også. Det var overvældende at få en Michelin-stjerne, for det var ikke noget vi bevidst gik efter. Men nu vil vi være meget kede af at miste den igen.”

Hvordan kan dansk gastronomi opretholde den internationale opmærksomhed, som blandt andre Noma har skabt?

”Det bliver nok svært at holde interessen kørende på samme høje niveau som de seneste år. Danmark er et dyrt land at spise i, og det afskrækker nogen turister på forhånd. Men kvalitetsniveauet er generelt hævet meget – også på de mindre dyre restauranter, og det kan forhåbentlig være med til at fastholde noget af interessen fra udlandets side.”

Er ”nyt nordisk”-bølgen ved at ebbe ud – og hvad skal komme i stedet?

”Jeg tror ikke, at den er ved at ebbe ud, og mener heller ikke, at den skal skiftes ud med noget andet. Den er forhåbentligt ved at finde et mere naturligt leje. Det nye nordiske køkken er blevet en naturlig del af dagligdagen branchen, for eksempel ved at man anvender flere lokale råvarer.”