søg i nyhedsarkivet


Sådan undgår du stress


22-11-2013

Stress kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. Kokke og tjenere hører til blandt de faggrupper, der oftest oplever stress.

  Af Hilde Breum, Videnpilot/Cand.soc.

Karrieretip skrives på skift af forskellige eksperter fra rådgivnings- og uddannelsesvirksomheden Asnæs & Vangstrup.

Flere af mine unge veninderi 20’erne lider af stress. De er studerende og har været nødt til at gå ned i tid for at kunne leve op til samfundets ”krav” om at være studerende, have et meningsgivende studiejob og et spændende fritidsliv.

Selv bliver jeg også nogle gange stresset, og jeg kan have svært ved at finde balancen mellem fritidsliv og arbejde. Vi er ikke alene om stressen. Cirka 430.000 danskere – svarende til 10-12 procent af alle danskere – har symptomer på alvorlig stress hver dag (stressforeningen.dk).

Blandt danskerne som helhed har 69 pct. oplevet arbejdsrelateret stress inden for de sidste to uger, mens tallet blandt kokke og tjenere er noget højere. 74,4 pct. af kokke og tjenere svarer, at de har oplevet stress inden for de seneste to uger pga. arbejde (Arbejdsmiljø & Helbred 2012).

Flere og flere har stress, hvorfor stress omtales som den nye folkesygdom. Men stress er ikke en sygdom, dog kan langvarig stress øge risikoen for en række alvorlige helbredsproblemer, herunder fysiske og psykiske sygdomme – især åreforkalkning og blodpropper, forhøjet blodtryk, diabetes, migræne, psoriasis, misbrug, angst og depression.

Kokke og tjenere er blandt de fem faggrupper, der oftest oplever stress. Det høje stressniveau blandt kokke og tjenere skyldes ofte underbemanding, lange og skæve arbejdstider og spidsbelastninger i arbejdet. Det kan være svært at koble af efter en lang og presset arbejdsdag (Arbejdsmiljø & Helbred 2012).

Konsekvenserne af stress i Danmark:

 • Hvert år dør 1.400 som følge af arbejdsrelateret stress
 • 14 mia. kr. om året i form af sygedage, tidlige dødsfald og udgifter til sundhedsvæsnet
 • Én million fraværsdage
 • 30.000 hospitalsindlæggelser 
 • En halv million henvendelser i almen praksis
 • 3.000 førtidspensioner (stressforeningen.dk)

Find ud af om du er stresset her

5 tip til hvordan du undgår at blive stresset i restaurationsbranchen:

 1. Sørg for at holde pause i løbet af dagen og få spist et ordentligt måltid.
 2. Hold briefing før service, så samarbejdet fungerer optimalt under service. Hvem gør hvad, hvornår?
 3. Hold debreifing efter service, så i får evalueret servicen og håndteret eventuelle konflikter. Herved undgås det at en medarbejder går hjem i dårligt humør.
 4. Læg mærke til, hvad der gør dig stresset. Hvad kan du gøre for at undgå dette?
 5. Hold fri når du har fri.

Læs mere om stresshåndtering på stressforeningens hjemmeside

Asnæs & Vangstrup - din ressource indenfor rådgivning, udvikling og uddannelse i restaurant-, hotel- og oplevelsesbranchen.

Læs mere på: www.asnaes-vangstrup.dk