søg i nyhedsarkivet


Hvad har dit potentiale med fodbold at gøre?


22-08-2014

Hvad imponerer os mest – potentiale eller resultater? Det har amerikanske forskere undersøgt, og resultatet er tankevækkende.

Af Nille Presskorn, teamet bag Asnæs & Vangstrup

Karrieretip skrives på skift af eksperter fra rådgivnings- og uddannelsesvirksomheden Asnæs & Vangstrup.

Alt handler om fodbold hjemme hos mig, for med to fodboldglade teenagere og ditto mand, er bold det eneste, som er værd at tale om. Her i huset er det forbudt at holde med andre end Danmark – eller England, hvor min mand kommer fra.

Derfor var det også på listesko og med pokerfjæs, at jeg gik undercover som Costa Rica fan efter deres første sejr ved sommerens VM. Hvad med dig? Håbede du også, at det undertippede hold løb med VM-trofæet?

Costa Rica dømmes fra start til at måtte forlade Brasilien som VM’s absolutte tabere. Men så sker der noget. De vinder over Uruguay i første kamp og stemningen vender. Hvad er nu det? Det ligner potentiale til storhed.

Potentialet bekræftes i næste kamp mod Italien, som Costa Rica vinder med et mål. Herfra får troen på holdets finalechancer for alvor frit løb. Vi hepper på Costa Rica og håber at se dem på vinderpodiet med VM-trofæet løftet i armene.

Men hvordan kan det egentlig være, at så mange pludselig tror mere på vinderpotentialet hos et hold, som aldrig har været i nærheden afen VM-titel før, end på hold, som ved talrige sejre har løftet trofæet?

Hvad imponerer os mest – potentiale eller resultater?Og hvad lægger vi mest vægt på, når vi beslutter os for, hvem vi skal holde med?

De spørgsmål har to forskere fra henholdsvis Stanford University og Havard Business School sat sig for at undersøge og resultatet er tankevækkende.

Forskerne lod et hold forsøgspersoner vælge mellem to jobkandidater, som begge havde samme uddannelse, men hvor den ene blev vurderet til at have stort karriere-potentiale og den anden havde bevis for en stor karriere.

Det viste sig, at forsøgspersonerne valgte potentiale frem for resultater, og vurderede kandidaten med potentiale, som den bedst egnede til jobbet og samtidig den mest egnede kandidat til at skabe de bedste resultater for virksomheden over en femårs periode.

Med vores rationelle briller på er det åbenlyst, at det burde være omvendt. Kandidaten med potentialet kan jo principielt lige så godt fejle og aldrig blive til noget, mens den anden kandidat allerede har bevist sit værd. Så hvorfor tager vi irrationelle beslutninger?

Forsøget fra Stanford/Harward har et bud på det spørgsmål. Et potentiale føles naturligvis mere usikkert end beviste resultater. Når hjernen konfronteres med information, der er mangelfuld, går den automatisk i gang med at ”udfylde hullerne” for at gøre informationen fuldkommen.

Denne proces kræver langt mere hjernearbejde i form af forestillingsevne end blot at modtage faktuelle beviser. Og jo mere hjernen arbejder, jo bedre huskes det, og vi vælger dét, som står tydeligst i vores hukommelse. Resultatet bliver, at vi vælger potentiale.

Hvad kan du bruge den information til? Faktisk til ret mange ting, se blot tre eksempler her:

  • Til jobinterviewet: Fortæl ikke kun om, hvad du indtil videre har præsteret men også om, hvordan virksomheden kan bruge dit potentiale til at opnå bedre resultater.
  • Når du sælger: Fortæl ikke kun om produktets egenskaber, men også om det potentiale produktet har for at opfylde kundens behov.
  • På date: Fortæl ikke om alle dine succeser. Lad en del være ukendt og få din dejlige date til at drømme sig til resten.

Asnæs & Vangstrup - din ressource indenfor rådgivning, udvikling og uddannelse i restaurant-, hotel- og oplevelsesbranchen.

Læs mere på: www.asnaes-vangstrup.dk