søg i nyhedsarkivet


Helnan-hotellers fremtid usikker


22-08-2014

Hotelkæden Helnan havde stort underskud sidste år og overlever på bankernes nåde.

Helnan-koncernen er fortsat økonomisk stærkt presset og overlever på bankernes nåde. Det viser det netop offentliggjorte årsregnskab for 2013, der lige er blevet offentliggjort.

”Helnan har nu negativ egenkapital og skylder dermed mere væk, end selskabet har værdier for. Helnan oplyser selv, at man ikke har betalt alle renter på sin gæld, og i sådan en situation er en virksomhed selvfølgelig afhængig af bankens tålmodighed,” siger lektor Thomas Borup Kristensen fra Aalborg Universitet til Nordjyske Stiftstidende.

Helnan havde et underskud på 90 mio. kr. sidste år. Det skyldes først og fremmest, at Helnans har nedskrevet værdien af sine hoteller med over 100 mio. kr., fordi de har været overvurderede.

Overskud på driften

At Helnans bankforbindelser trods manglende rentebetalinger ikke lukker for kreditterne, skyldes det ifølge Thomas Borup Kristensen et enkelt lyspunkt i årsregnskabet.

”Selve hoteldriften før afskrivninger og betaling af renter på gælden giver overskud, og så længe der er en positiv pengestrøm herfra, ja, så er bankerne bedst tjent med at holde liv i Helnan,” siger han til avisen.

Helnans samlede gæld var ved udgangen af 2013 på 397 mio. kr. Heraf var 83 mio. kr. bankgæld med kort løbetid.

Dårligt hotelmarked får skylden

Efter salg af flere hoteller i Danmark ejer Helnan i dag Hotel Phønix i Aalborg og Helnan Marselis Hotel i Aarhus.

Manden bag Helnan-kæden, Enan Galaly, afviser, at problemerne skyldes for voldsom ekspansion i tidligere år.

”Vores krise skyldes ikke for voldsom vækst, men at hotelmarkedet nu gennem flere år har været vanskeligt, og jeg fortryder ingenting i forbindelse med opbygningen af Helnan,” siger Enan Galaly til Nordjyske.