søg i nyhedsarkivet


Emotionel intelligens – det kan læres


24-10-2014

Lær dine følelser at kende og tag stilling til, om du skal reagere på dem nu eller senere i en anden sammenhæng. Det kaldes emotionel intelligens.

 Af Gry Asnæs, partner, Asnæs & Vangstrup

Branchetip skrives på skift af eksperter fra rådgivnings- og uddannelsesvirksomheden Asnæs & Vangstrup.

Vi kender dem alle – følelserne. Både de gode følelser – stoltheden over at have lavet et godt stykke arbejde eller glæden ved at arbejde sammen med andre mennesker. Og de mindre gode – irritationen over, at noget gik galt og kunden ikke fik den bedste oplevelse. Eller skuffelsen over, at en medarbejder eller samarbejdspartner ikke levede op til de aftaler, som var indgået.

Alle mennesker er født med følelser. Og gennem vores opvækst har vi lært at reagere på dem.  

Nogle mennesker har lært, at enhver følelse skal føles og udtrykkes fuldt ud, her og nu. Andre har lært at lægge låg på følelser, i en sådan grad, at de ikke ved, om de overhovedet har følelser. Ingen af disse strategier er særlig gode følgesvende i det voksne liv – hverken i privat- og familielivet eller i arbejdslivet, hvor vi ved, at trivsel og produktivitet går hånd i hånd og afhænger af, at forholdet til andre mennesker er godt.

Hvis vi i tide og utide vælger at ”komme” af med alle vore følelser i relation til andre mennesker, går det ud over vore relationer. Vi bliver urimelige, og i det lange løb vil ingen medarbejdere eller kollegaer trives med at blive urimeligt behandlet. Hvis vi altid lægger låg på vore følelser, er urimelige over for os selv, nedbryder vi langsomt men sikkert både vores psykiske og fysiske helbred. 

Så hvad gør du?

Jo det enkle bud er: Lær dine følelser at kende. Herefter skal du lære at tage stilling til, om det er nyttigt for dig at reagere på følelserne lige her og nu, eller om du skal tage dig af dine egne følelser senere i en anden sammenhæng. Det er, hvad vi i dag kalder emotionel intelligens.

Har du lyst til at blive emotionelt intelligent, er der en spændende og udbytterig rejse at tage på. En rejse, som vil give dig evnen til at kunne vælge præcis, hvordan du vil reagere i dit daglige liv, samtidig med, at du kan tage dig af dit eget følelsesliv.

At træne emotionel intelligens kræver en bevidst og dedikeret indsats, men udbyttet er desto større både for dig selv og dine nærmeste relationer – professionelt og privat. På en typisk dag, kan du sandsynligvis, uden du er særlig bevidst om det, opleve snesevis af følelser, og disse følelser påvirker dine handlinger. Det er let at fortsætte det daglige arbejde uden at undersøge, hvorfor du reagerer, som du gør.

En øvelse kan være, at du en dag forsøger at finde ud af, hvordan du reagerer på forskellige situationer. Når du opdager, at du har koblet ’autopiloten’ til, så tag lige et øjeblik til at analysere dine tanker og følelser – og skriv det ned. På den måde kan du udvikle din evne til at identificere den følelsesmæssige motivation bag dine handlinger, og du vil få bedre forståelse af dig selv og de måder, du føler på.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Lone Dawe.

Asnæs & Vangstrup - din ressource indenfor rådgivning, udvikling og uddannelse i restaurant-, hotel- og oplevelsesbranchen.

Læs mere på: www.asnaes-vangstrup.dk